Topul celor mai inalte cladiri din lume

Daca in perioada renasterii, stilurile arhitecturale erau bazele construirii unor cladiri din orasele medievale, in prezent accentul se pune pe proiectele de mare amploare ce implica atat luxul, cat si tehnologia sau dupa caz orientarea in spatiu a unei cladiri tinta.

Astfel, nu ar fi de mirare, daca mai ales pe continent asiatic si nu numai, sa gasim cladiri care sfideaza legile gravitatiei, inaltimea lor atingand cote inimaginabile.

Pentru multi dintre noi probabil nu ar fi de mirare daca ar afla ca topul este mentinut de tarile arabe sau asiatice, insa cum ar fi posibil, ca in urma cu 7 ani sa fie construita o cladire mai mare de 500 metri?

Burj Kalifa

Arhitectii Burj Kalifa ne arata ca un plan ingineresc bine pus la punct poate duce la ajustarile ideale pentru a obtine cladirea mult dorita, ce masoara, conform institutelor de specialitate 828 metri inaltime.

Care sunt principalele atractii ale acestei cladiri? Conform arhitectilor, designul tripedal folosit este o extensie a structurii ce sustine aceasta cladire, formata din trei brate.

Inovatia vine in randul partilor extreme, acolo unde marginile sunt proiectate intr-o forma inedita astfel incat sa bareze oscilatiile vantului, lucru care inlatura pe cat posibil turbulentele ce pot aparea odata ce vremea se inrautateste.

Cum un gigant mondial precum China care detine suprematia pe aproape toate ramurile industriei nu se putea lasa mai prejos, o firma americana de arhitectura a fost angajata sa preia ideile mai multor oameni si centre de afaceri, drept pentru care Turnul Shanghai a putut fi proiectat in anul 2015, turn ce masoara circa 632 metri, conform institutelor de specialitate.

Turnul din Shanghai

Forma sa incovoiata, dar si principiile dupa care a fost proiectat, au in vedere  rezistenta cladirii la toate procesele naturii ce sunt posibile mai ales in zona Chinei.

Astfel nu ar fi de mirare daca un seism, un vant cu o viteza extinsa sau dupa caz alte fenomene sa nu slabeasca proiectia acestuia.

Cum in Arabia Saudita pelerinii musulmani au o inclinatie speciala pentru respectarea traditiei, un proiect ambitios a condus la elaborarea Hotelului cu turn ceas Regal din Mecca.

Mecca clock tower

Masurand o inaltime de 600 metri, acest hotel este realizat special pentru a oferi comitat diferitelor persoane de pe acele taramuri care au ajuns pe cele mai inalte culmi ale propriei religii.

Bazele sale arhitecturale propun o proiectie ceva mai larga, lucru care sustine constructia propriu zisa si permite orientarea cladirilor vecine intr-o maniera potrivita.

Intr-un top ceva mai indepartat, nu avea cum sa nu isi faca locul si Taipei 101, un turn care conform topurilor din 2004 a insemnat cea mai inalta cladire, pana la constructia altor sedii cu orientare superioara.

Taipei 101

Arhitectii au tinut sa pastreze vii traditiile locului, astfel modalitatea de constructie a acestui turn prezinta o forma vernaculara, cu aspect de templu stivuit, un lucru facut comun in Taiwan in ultimul deceniu.

Conform obiceiurilor locale, cifra 8 reprezinta noroc si prosperitate, lucru care se regasteste si in orientarea segmentelor si etajelor cladirii mai sus mentionate, fapt care indica importanta valorilor zonale.