Lenea este mare

Acum câteva zile la ieșirea dintr-un supermarket am fost întampinat de câțiva țigănuși. Inițial nu mi-am dat seama ce vor, însă nu a trecut mult timp și mi-am dat seama imediat de faptul că sunt niște oameni „amărâți” care au nevoie de câțiva bani.

De obicei când vad oameni cerșind mă gândesc la două variante, ” e amarât, nu mor pentru 1 leu ” și îi dau, sau ” dar de ce nu se duce la muncă și alege să stea pe străzi și să trăiasca de pe o zi pe alta? ” de cele mai multe ori însă aleg a două variantă.

Revenind la oile țigănușii noștrii, am stat puțin pe gânduri și i-am întrebat de ce nu muncesc și aleg cerșitul, această întrebare venind ca un cuțit pentru ei. Mi-au spus că le este lene și că mai bine stau degeaba decât să se chinuie, după care au plecat cu o tristețe pe față ca și cum ar fi trebuit să mă simt vinovat că nu le-am dat bani. Am rămas mirat de câtă dovadă de nesimțire  pot da unii oameni, și aici nu mă refer în special la țigani ci la majoritatea cerșetorilor care în loc să muncească și să trăiasca decent, aleg să ceară. Atât de mare să fie lenea?