Despre comunism | Generații

Cu toate că tema asta a abordată de-a lungul a 26 de ani de nenumarate ori, m-am gândit să scriu și eu câte ceva în legătură cu părerea mea despre comunism, pur și simplu simt nevoia să fac asta.

Cu toții probabil am auzit la un moment dat povești de la bunicii și părinții noștrii cum că pe vremea lui „Ceașcă” a fost cel mai bine. Că existau case pentru toată lumea (chibrituri), că toată lumea avea un loc de muncă, exista respect (de fapt supunere) și tot felul de chestii pro comunism încercând oarecum să arunce vina pe majoritatea politicienilor din ziua de azi, cum că ei ar fi distrus fabrici, uzine, numai există locuri de muncă, sărăcie, doar ei sunt de vină, nu altcineva.

Eu unul nu-s de acord și cred nu era mai bine atunci deoarece ți se oferea doar strictul necesar, nimic mai mult, dacă îți trebuiau 2 pâini pentru a supraviețui, apăi 2 pâini primeai, nu aveai voie să ai mai mult decât restul, n-aveai voie să fi diferit, nu aveai voie să îți pui întrebări, ori făceai ca ei și „era bine” ori dacă nu erai nevoit să suporți consecințele.

În schimb acum cică ar fi mult mai rău ca înainte, cică este lumea săracă, păi atâta timp cât cei care sunt săraci stau și se plâng că sunt săraci, logic că nu se vor îmbogăți niciodată atâa timp cât nu își folosesc timpul în scopul dezvoltării pe plan material. În zilele noastre sunt o mulțime de metode prin care se fac bani, doar că lumea închide ochii și se plânge, așa am fost îndoctrinați, unii dintre noi. O spun pe față, mi se pare că e de căcat să te plângi doar pentru că nu ești capabil să faci ceva util.

Un alt motiv pentru care acum este mult mai bine ca înainte ar fi acela că avem dreptul la liberă exprimare, chiar dacă nu ne este atât de permisă, ea există, iar online-ul este singurul loc în care acest drept este permis în întregime. Deși în unele zone a cam dispărut..

Și nu vreau să mă fac înțeles greșit, nici cu sistemul actual nu mă laud, însă sunt uimit de inteligența oamenilor de sus care au reușit cu atât de multă ușurință să facă în așa fel încât oamenii să nu știe ce să facă cu libertatea. Au făcut în așa fel încât să dăm vina pe ei, nu pe noi, ne-au făcut să fim nemulțumiți de situație dar să nu facem nimic în privința asta, doar să înjurăm printre dinți.

După ce s-a întâmplat la Colectiv cică oamenii „s-ar fi trezit la realitate” și au ieșit în stradă să lupte pentru o țară mai bună. Bullshit, n-ai ce țară să faci mai bună atâta timp cât oamenii rămân la fel, statul nu are nici o putere, degeaba vrem să schimbăm sistemul, noi formăm 90% din sistem, iar dacă schimbăm doar acel 10% nu vom face mare lucru. Cum de au fost atât de inteligenți încât să ne facă să dăm vina pe alții, însă mai puțin pe noi, de-a dreptul uimitor.

Revenind la subiectul propriu-zis, un alt dezavantaj al comunismului ar fi pata pe care a lăsat-o în creierele atâtor părinți din ziua de azi, atâtea idei pre-concepute care nu au nici o logică și nici un sens, cel puțin în ziua de azi. Probabil că generația asta nouă, *noi ăștia de 13-14-15 ani, generația tabletă și facebook* o să fim cei mai buni părinți, noi suntem primii lipsiți de petele comunismului, cu acces la informație și putere de exprimare.

În încheiere aș fii vrut să termin cu un citat interesant, însă nu cred că își are rostul..