Despre ce am invatat in perioada in care m-am „pregatit” pentru cumpararea unui nou aragaz electric

Nu stiu voua, dar mie imi place foarte mult sa gatesc. Am zile in care imi petrec cea mai mare parte a timpului in bucatarie, facand „experimente” care, uneori, se dovedesc a fi niste adevarate reusite, iar alteori… ei bine sa zicem ca nu m-am indurat sa le ofer nici macar cainelui meu. :) Cu siguranta nu mi s-a intamplat numai mie acest lucru, mai ales daca inca suntem la inceput de drum si nu ne permitem sa ne dam mari bucatari – este totusi o pasiune, nu e ca si cum as fi facut nu stiu ce cursuri speciale.

Pana cu foarte putin timp in urma (mai exact o luna) eu ma foloseam de un aragaz clasic pe gaz, dar cum acesta avea deja ceva ani in spate (mai putin si implinea un deceniu de viata…) am luat hotararea sa il schimb, mai ales ca se derulau niste oferte interesante la eMAG – unele nu prea puteau fi numite asa, dar am reusit sa gasesc si unele modele care beneficiau de reduceri „pe bune”. Cum nu prea ma pricep eu la aragaze am inceput sa ma documentez, iar in cale mi-a iesit articolul https://inspectorul.ro/cum-alegi-un-aragaz-electric-si-ce-modele-recomand/ care m-a facut sa ma gandesc serios la alegerea unui aragaz electric.

De ce am ales un aragaz electric pana la urma?

Zis si facut. Am incercut sa ma documentez si mai serios, pentru a vedea de ce este atat de mare aceasta tevatura legata de alegerea unui aragaz electric in detrimentul celui clasic, pe gaz. Din cate stiu multi inca prefera sa gateasca folosindu-l pe cel din urma, iar inclusiv eu ma aflu printre ei (sau mai bine spus ma aflam). Tot citind am ajuns la concluzia ca, intr-adevar, in teorie aragazul electric reuseste sa castige detasat „lupta”, iar drept urmare am plecat sa imi cumpar si eu unul.

Mai exact, care au fost argumentele care au reusit sa ma convinga sa fac acest lucru? In primul rand, poate oferi mai multa siguranta, mai ales daca optam pentru un model cu plita pe inductie (daca stii engleza, uita aici un link util) care nu incalzeste decat suprafata care intra in contact direct cu oala. Am incercat si intr-adevar, chiar daca l-ai folosit deja de juma’ de ora poti sa iti tii linistit mana pe suprafata sa ca nu o sa te arzi. Cum eu sunt mai neindemanatic de fel este un plus – pentru cei care au copii mici de asemenea.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca distribuirea caldurii se face in mod egal, lucru care se datoreaza mentinerii temperaturii constante, lucru imposibil de facut in cazul modelului cu gaz, mai ales daca stam intr-o zona in care presiunea variaza foarte mult. In plus, faptul ca este distribuita uniform caldura nu mai favorizeaza arderea mancarii. Sa nu mai spun ca am scapat de grija verificarii constante a aragazului ca nu cumva sa-l fi uitat deschis si sa aiba loc o scurgere de gaze care poate fi, in multe cazuri, fatala – dupa cum spuneam, sunt mai neindemanatic de fel, precum si uituc…

Desigur, costurile de achizitie sunt putin mai ridicate, iar cele legate de consum de asemenea, insa nu cu mult, iar in timp acestea se atenueaza. Imi place foarte mult usurinta in folosire, precum si faptul ca modelul pe care eu l-am ales dispune de foarte multe functii interesante, care ma ajuta sa ma folosesc mai des de el. Nu ma deranjeaza chiar deloc faptul ca sunt nevoit sa folosesc doar un anumit tip de vase, chiar daca acest lucru prespune un cost suplimentar la inceput (pana ce iti faci „stocul”). Daca ar fi sa iti dau un sfat, acesta ar fi urmatorul: nu te feri sa alegi un aragaz electric, deoarece merita toti banii, pana la ultimul leu!

Reply