Alegerea corecta a unui ventilator pentru baie

Putine persoane cunosc importanta unui ventilator pentru baie, care ofera o multime de avantaje in pofida costului destul de redus si a dimensiunilor sale relativ mici. Umiditatea in exces poate aparea in orice camera a locuintei tale, deseori fiind nevoie de un dezumidificator daca aceasta problema afecteaza si alte incaperi in afara de baie.

Cele mai multe locuinte construite recent sunt izolate foarte bine pentru a fi cat mai eficiente din punct de vedere termic, insa acest lucru inseamna si ca aerul nu circula in mod corespunzator prin casa, fara putin ajutor. Daca un dezumidificator nu este intotdeauna necesar, un ventilator pentru baie este mereu binevenit, deoarece in aceasta incapere umiditatea creste atunci cand faci baie sau dus in mod inevitabil. Aceste aparate pot diferi destul de mult de la un model la altul, de aceea este important cum alegi ventilatorul pentru baie.

Care sunt caracteristicile cele mai importante

Primul lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand alegeti un ventilator pentru baie este capacitatea sa de ventilare. Debitul de aer al aparatului se masoara in metri cubi pe ora, iar valoarea potrivita o veti alege in functie de volumul baii. Cu cat incaperea are un volum mai mare, cu atat veti avea nevoie de un ventilator mai puternic. Spre exemplu, o baie obisnuita are nevoie de un aparat cu o capacitate de ventilare de minim 130 mc/ora.

Bineinteles, cu cat capacitatea de ventilare este mai mare, cu atat creste si consumul de energie, insa nu trebuie sa va faceti griji in aceasta privinta. Majoritatea aparatelor au un consum energetic de sub 20 de Watti, asa ca acest aspect nu ar trebui sa conteze prea mult in alegerea dispozitivului. Este bine de stiut insa ca exista si modele foarte eficiente din acest punct de vedere, care au un consum de maxim 5 W.

Cea mai importanta dotare suplimentara este pentru multi oameni senzorul de umiditate. Acesta monitorizeaza nivelul de umiditate din aer si este capabil sa controleze turatia ventilatorului in functie de nevoie. Aceste aparate pot fi montate pe perete sau tavan, in functie de modelul pe care l-ati ales.

Indiferent de alegerea facuta, este o idee buna sa alegeti un ventilator care sa se potriveasca cu interiorul baii ca design. Retineti insa ca nu ar trebui sa puneti aspectul ventilatorului pe primul loc, iar acesta ar trebui montat cat mai aproape de centrul camerei, cat mai departe de vreo fereastra.